V gréckokatolíckej katedrále v Prešove uctievajú kópiu Turínskeho plátna

14.04.2004 Celý región

Verná kópia Turínskeho plátna, do ktorého bolo podľa biblického učenia zavinuté mŕtve Ježišovo telo po tom, ako ho sňali z kríža, prilákala počas Veľkonočnýc...
Verná kópia Turínskeho plátna, do ktorého bolo podľa biblického učenia zavinuté mŕtve Ježišovo telo po tom, ako ho sňali z kríža, prilákala počas Veľkonočných sviatkov stovky veriacich do gréckokatolíckeho Katedrálneho chrámu sv. Jána Krstiteľa v Prešove.

Hlúčiky ľudí pri zapálených sviecach mlčky ale aj odriekajúc modlitby postavali pred stenou, na ktorej visí vzácny dar od Spoločnosti priateľov východných cirkví Amcor v talianskom Turíne.
Gréckokatolícki veriaci v Prešove a v okolí mali po prvýkrát možnosť osláviť Veľkonočné sviatky pri takejto vzácnej relikvii v katedrále. Vernú kópiu plátna tu totiž natrvalo nainštalovali podvečer 17. novembra 2003. Trvalé umiestnenie našla na pravej stene katedrály medzi biskupským trónom a kaplnkou sv. Kríža.
Podľa kancelára Gréckokatolíckeho biskupstva Ľubomíra Petríka kópiu zhotovili najnovšou fotografickou metódou na plátne s rozmermi 4, 37 m x 1,11 m presne podľa originálu. Ten sa nachádza v Turínskej katedrále, nie je však bežne prístupný pútnikom a turistom. O inštaláciu plátna sa postaral Giuseppe Ghiberty, profesor Nového zákona na Teologickej fakulte v Turíne a Katolíckej univerzite v Miláne. Don Ghiberty patrí medzi niekoľko málo ľudí, ktorí sú poverení starostlivosťou o Turínske plátno.
Kópie Turínskeho plátna sú v súčasnosti len tri na svete, vyrobili ich v roku 2000 a sú uložené v chrámoch v Jeruzaleme, v litovskom Viľňuse a tretia sa dostala do Prešova.
V katedrále sú k verejnej úcte vystavené relikvie dvoch biskupov mučeníkov Pavla Petra Gojdiča a Vasiľa Hopka, blahoslavených pápežom Jánom Pavlom II.

(jj)
 

Vyberte región